17 Mart 2014 Pazartesi

Jose Saramago- Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş

 Özgün Adı : As Intermitencias da Morte
 Çeviren     :Mehmet Necati Kutlu
 Kapak Tasarımı : Ayşe Nur Atasoy
 Grafik : Yeşim Ercan Aydın
 Sayfa sayısı : 204

Saramago yazar aylarıyla tanıştığım, yazı stilini ilginç bulup beğendiğim bir yazardı. Kabil'den sonra şimdi de bu kitabını okudum. Fanatikleri bilirler kendisi pek nokta kullanmayan,virgüllerle neredeyse sayfa uzunluğunda paragraflar yazabilen ve bunları bize keyifle okutabilen bir yazardır.
Bu kitap "Ertesi gün hiç kimse ölmedi." diye başlayıp,aynı cümle ile bitiyor. Başlangıç ve bitiş cümlesi olmasının yanı sıra sanırım en kısa cümle olmasıyla da övünebilir bu cümle :)
"ölüm"ü kişiselleştirip ona kaprisler,inatlar ve en nihayetinde de bir aşk bahşeden yazar yine bizi şaşırtıyor...
Ertesi gün hiç kimsenin ölmemesiyle başlayan kitap,aslında ölmezsek ne gibi sorunlarla karşılaşacağımızı, her bir kurumun bu durumda nasıl bir tepki vereceğini irdeleyerek ölümsüzlüğün zor zanaat olduğunu hepimize gösteriyor... Tüm kurumlar içerisinde sigorta şirketlerinin her zaman karlı çıkmayı başarabilmesi de çok manidar :)
Aslında insanlıktan çok ölümün başından geçen olayları anlatan kitap bence severlerince muhakkak okunmalı. Konuyu çok fazla anlatmak istemiyorum.
İçinde alıntı yapılabilecek çokça yer vardı ama ben ölümün yazısını eleştirirken belki de kendine yapılmış olan eleştirileri iğnelemiş olabileceğini düşündüğüm bir bölümü alıntılamak istiyorum (tabi bu benim şahsi düşüncem) :
" ....yazıda söz dizimi açısından tam bir kaos yaşanıyor,cümlelerin sonuna nokta konmamış,son derece gerekli yerlerde virgül kullanımına dikkat edilmemiştir,bu hataların en kötüsü ve en affedilmez olanı ise gerekli yerlerde büyük harf kullanılmamış olmasıdır, bu konuda öylesine iyi gidilmiştir ki, yazar imza atarken kendi adını bile küçük harfle yazmıştır. Bu utanç verici bir hatadır....,Bu ölüm, geçmiş zamanlarda son derece önemli edebiyatçıların ve tanınmış dilbilgisi uzmanlarının canını alırken,onlardan hiç mi bir şey öğrenmemiştir..."

diye devam eden yazının içindeki ironi de gerçekten çok güzel...Ben keyif aldım umarım sizde keyif alırsınız keyifli okumalar ...


2 yorum:

  1. Şahsi fikrinden yola çıkarak. imla kurallarını bilmeden de kitap yazılabileceğini görmüş olduk :) Hİç okuyasım gelmedi bu kitabı ne yalan söyleyeyim :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazı stili zor görünüyor ama çok kolay okunuyor :) bu imla bilmemesinden değil tabiki :) böyle bir imaj yarattıysam kötü olmuş :) bence herhangi bir kitabını denemelisin...

      Sil